Våre tre flotte barn!

Våre tre flotte barn!

mandag 27. mai 2013

Med vann og såpe får man gjort mye med felles innsats

Så er jeg tilbake ved  barneskolen i Ambohimandraso . Har stått opp klokka 5 for å komme meg tidlig ut av byen før trafikken blir for ille. Sammen med en kollega kjører vi nesten 2 timer i retning Antsirabe. Der blir vi møtt av en entusiastisk dugnads gjeng som er godt igang med arbeidet :

Flinke jenter gjør en innsats som et helt rengjøringsbyrå.
Så har vi vaska golvet ...
Rektor og lærer ved førskolen tar stor rengjøringen i klasserommet. 
Men, ikke bare gulvet. Vi har også vasket tak, vegger, møbler og utstyr. Absolutt alt ble tatt ut fra førskolen og 1.klasse. Foreldrene stilte opp og tok et par gode arbeidsøkter med skurekosten. I tillegg fikk vi hjelp av en hel 9. klasse. Utrolig mye søl, men også mye bra arbeide. På forhånd hadde jeg kjøpt inn endel såpe, koster , kluter og et spesial middel til å polere betong gulv. Alt kom til stor nytte og iløpet av 2 dager ble 4 klasserom total vasket. Masse skitt, støv, spindelvev , muselort osv. ble fjernet. Alt er rengjort , også møbler og materiell. Gardiner og annet stoff ble vasket. Inneluften er totalt forandret. Fra å rive i halsen når en kom inn kan en nå puste fritt og godt.  Dette kommer nå barna tilgode. Forhåpentligvis vil dette være varige endringer som barna får glede av i lang tid fremover.
Elevene hjelper til og skurer gulvet - det brukes ihvertfall nok såpe og vann.

Prosjektet jeg jobber i (Provert) støtter skolen med materialer til å forbedre skolen. Men, da må skolen selv bidra med arbeidsinnsats og stå på vilje. Kun med en betydelig innsats vil de kunne motta hjelp til innkjøp. Planen fremover er å gjøre noen forbedringer ved skolen :
  • Bygge et enkelt toalett til barna - til nå benyttes det bøtter utenfor klasserommet.
  • Nye avslapningsmadrasser og pedagogisk materiell
  • Nye beholdere til avfall - til nå flyter søppelet fritt rundt skolen.
  • Hjelp til å bygge ny lekeplass til barna.
  • Mye kan gjøres med mange hender og mye såpevann!
    Elever vasker og leker blant møbler som er tatt ut for vasking. Skolegården er i svært dårlig stand og skal rustes opp på dugnad. 
  • Store og små elever hjelper til med å bære ut møbler. pulter og stoler skal foreldrene male. madrassene er så skitne og støvete at de må kastes. Nye er bestilt.


Det er flott å ta del i en så stor omveltning ved en skole. Viljen til endring er svært stor og entusiasmen smittende. Vi blir møtt av lærere , foreldre og elever som svært gjerne vil få en bedre hverdag . Da er det inspirende å jobbe sammen for en bedre hverdag for barn og voksne.
Elever vasker hyller og uteleker. Her håper vi å bygge ny lekeplass for førskole barna.

Neste punkt på programmet er å gjennomføre en inspirasjons tur til pilot skolen vår for å dele gode ideer.

Terje Evensen

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar